top of page
OVER banner camera groot.png
About

Camerasafari

Steeds meer word je dagelijks gefilmd door camera’s geplaatst door lokale overheden, politiediensten, private personen en winkeluitbaters. En deze camera’s worden ook steeds beter en slimmer. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn... maar we vinden wel dat het best wat transparanter mag. Wie filmt ons en waarom? Wie beheert de camera’s en wie bekijkt de beelden? Welke informatie kan men linken aan beelden en waar & hoelang wordt deze info bewaard? We geloven dat pas wanneer voldoende mensen zich vragen stellen het mogelijk is om de spelregels duidelijk te krijgen.

Jammer genoeg liggen de meeste mensen onder het mom van '...wat maakt het mij uit, ik heb niets te verbergen' niet echt wakker van de steeds vaker in het straatbeeld opduikende camera's.

 

Maar daar komt dus binnenkort verandering in.

Met Wie op weg is, is gezien (WOW) wil beweging.net het maatschappelijk debat over het gebruik van camera’s in de publieke ruimte aanzwengelen. “We zijn niet tegen het inzetten van camera’s. Ze hebben zeker hun nut bij gerechtelijke onderzoeken, verkeershandhaving, ... Maar we zijn wel verbaasd dat er dagelijks nieuwe camera’s bijkomen zonder dat iemand zich vragen stelt. Het hoort blijkbaar zo. We geven allemaal wat privacy op in ruil voor meer veiligheid”.

Vanaf september 2023 organiseren we in verschillende steden en gemeenten een ‘Camerasafari. Zie het als een zoektocht doorheen de stad waarbij we camera’s in kaart brengen, tellen en je als deelnemer meteen heel wat leert. Deze safari’s zijn meteen ook een mooie opstap naar een gesprek met het lokale beleid over de inzet van camera’s op hun grondgebied.

Neem hier onder contact op!

Wil je zelf een safari
in je gemeente organiseren?

dat kan!

Contact
bottom of page